månadsarkiv: april 2016

Valbara fördjupningar v.16-23

Förslag på fördjupningar inför resten av vårterminen

Gymnasieförberedande kemi. (Kemi Begreppsförmågan)

För dig som tänker gå naturprogrammet eller bara vill ha en chans att höja kemibetyget mot de högre nivåerna. Delvis lärarstyrt och avslutas med ett frivilligt prov. Kommer bli en hel del matematik när vi räknar på reaktioner och lär oss balansera reaktioner.

 

”The truth is out there” (Fysik Begrepps- och kommunikationsförmågan)

Hur stor är sannolikheten att vi är ensamma i universum? Vilka förutsättningar behövdes för att det skulle skapas liv på jorden. Fördjupa dig i teorierna och förklaringarna som rör liv på vår jord och andra planeter.

 

Det oändliga, ändliga universumet  (Fysik Begrepps- och kommunikationsförmågan)

Välj någon del av vårt stora universum och fördjupa dig kring. Från Big bang till svarta hål till hur fungerar en stjärna egentligen?

http://fof.se/amne/astronomi

http://www.ur.se/Produkter/162200-Mansklighetens-sista-dagar-Kollapsande-stjarnor

http://illvet.se/universum/hur-vet-man-vad-stjarnor-bestar-av

Ergonomi (Biologi kommunikationsförmågan)

Vilka skador och sjukdomar riskerar människor som arbetar med monotona jobb med samma fysiska rörelser drabbas av? Hur kan man förebygga dem? Vilken är kostnaden för samhället? Skillnad på dynamiskt och statiskt arbete?

 

Människan i stort och smått (Biologi Begreppsförmågan)

Gör en djupdykning i någon del av människans kropp. Hur kommer det sig t.ex. att vi kan bryta ned maten vi äter? Vilka biokemiska processer är det som verkar i magen? Vad är natrium-kalium pumpen och vad har den med nervimpulser att göra? Hur fungerar Immunförsvaret egentligen.

http://www.1177.se/Stockholm/Tema/Kroppen/Immunforsvaret/Blodet-och-immunforsvaret/#section-2

http://www.immunbrist.se/immunsystemet.html

http://illvet.se/manniskan/fysiologi/hur-fungerar-immunforsvaret

http://sv.wikipedia.org/wiki/Immunförsvar

Kriminalteknik (Metodförmågan Fy, Bi, Ke, samt Tk)

Ett mord har skett!! Hur arbetar kriminalteknikerna för att lösa brottet. Vi tittar på bl.a. på hur man fångar fingeravtryck, testar blodgrupper, räddar raderade filer och mycket, mycket mer. Delvis lärarstyrt och delvis eget arbete. Vi kommer ha ett lärarlett pass varje tisdagsresurs.

 

Hjärnjobbigt (Biologi Begrepps- och kommunikationsförmågan)

I denna fördjupning jobbar du med en psykisk sjukdom eller skada på nervsystemet. Vilka symtom har sjukdomen? Hur behandlar man den? Hur såg man på sjukdomen tidigare?

Läs mer: fordjupn_hjarnaochnervsystem

Genteknik på gott och ont (Biologi Begrepps- och kommunikationsförmågan)

Välj en eller flera gentekniker som finns idag. Förklara ingående hur den fungerar och argumentera/diskutera kring för- och nackdelar med att använda tekniken.

http://genteknik.nu

http://fof.se/amne/genetik

 

Tekniska system (Tk)

Vad ett tekniskt system är och vad det finns för olika tekniska system i vårt samhälle. Som introduktion gör vi några uppgifter tillsammans för att sätta oss in i ämnet, därefter får du möjlighet att fördjupa dig ett valfritt tekniskt system.

Läs mer: fordjupn_tekniskasystem

Filmer med exempel på tekniska system: http://teknik9.weebly.com/tekniska-system.html

Om tekniska system från skolverket, lite svårt, men omfattande: http://www.skolverket.se/polopoly_fs/1.219331!/Menu/article/attachment/tekniska-system.pdf